Skadedyr

Skrevet af Benita R. tingbjergforum@kab-bolig.dk

Sådan undgår du skadedyr,
og sådan bliver du fri for skadedyr.

Billede med insekterne, er fra Mortalin A/S Skadedyrsbekæmpelse.
Billede af rotten er fra Flicker
Billede af møl larven er taget af H. N. H.

På følgende link, kan du få vejledning om hvordan du kommer af med skadedyr, og se hvordan de forskellige skadedyr ser ud Klik her

VÆGGELUS

For udvidet information vedr. væggelus klik her 
Væggelus er en tæge, der lever af blod især fra mennesker. De er rødbrune og ca. 1 cm lange og så holder de til i nærheden af senge, bag ved skabe og langs paneler. Da de gemmer sig om dagen og først kommer frem for at spise om natten, kan de være svære at opdage.

Hvordan opdager man væggelus?
Du vil som regel opdage væggelusene ved, at du vågner med bid på især arme, hals og fødder. Væggelus smitter ikke, men deres bid kan være meget generende og give kløe samt hævelser.

Hvis man har væggelus
Hvis man opdager eller har mistanke til at der kan være væggelus i ens lejlighed, skal man give ejendomskontoret besked med det samme. Væggelus kan meget hurtigt sprede sig til andre lejligheder og skal derfor bekæmpes ret hurtigt. Væggelus kan bekæmpes med forskellige sprøjtemidler samt frysning, dette skal dog håndteres af professionelle.

ROTTER

For udvidet info vedr. rotter klik her
Rotter lever som regel i kloaksystemerne, men de søger ind i mellem op for at finde mad eller lave reder. Som regel holder rotterne sig til udearealer, men det hænder, at de begiver sig indenfor i kældre, lofter og lejligheder.
Rotter kan gnave stort set hvad som helst i stykker og de er smittebærere af en række sygdomme, hvor nogle af dem i sjældne tilfælde kan være dødelige.

Tegn på rotter

  • Ekskrementer - sorte, cylinderformede ekskrementer, der er ca. 1,5 cm lange
  • Lugt - rotter giver en skarp og ubehagelig lugt, der minder om en blanding af kloak og grisestald
  • Lyd - piben og kradsene i paneler, under gulve eller på lofter kan være tegn på rotter
  • Huller - pludseligt opståede huller i paneler, vægge og gulve. Hullerne behøver ikke være større end en to-krone, for at rotterne kan komme igennem.

Har du set en rotte?
Hvis du har set en rotte - eller tegn på, at der har været rotter på spil, skal du kontakte ejendomskontoret. 

  • Du kan også kontakte Københavns kommunes miljøkontrol

     Tlf.: 33 66 58 17 Træffetid ml. kl. 9.00-15.00

     Akut tlf.: 33 66 58 17 må Kun benyttes hvis der er rotter indendørs i din bolig

     E-mail: miljoe@miljoe.kk.dk

     Klik HER hvis du vil lave en direkte anmeldelse af rotter, eller har rotter i din bolig. Linket føre direkte til Københavns kommunes hjemmeside.

Rengøring
Rotter kan overføre sygdomme gennem deres urin - og du kan ikke se, hvor de har tisset. Det er vigtigt, at du gør omhyggelig rent, hvis der har været rotter i din bolig eller dit kælderrum. Du skal altid have gummihandsker på, og hvis der har været rotter efter en oversvømmelse i kælderen, skal du have gummistøvler på, når du rydder op. Du skal vaske alt i Rodalon eller klorin.

Undgå rotter
Du kan minimere risikoen for uønskede rottebesøg ved at lade være med at lægge fuglefoder ud, ikke overfylde skraldspandene og ved at holde døre og vinduer til kælderen lukkede. Du kan også sørge for at ristene til afløb er skruet fast i gulvet, så rotterne ikke kan komme op den vej.

DUER

For udvidet info vedr. duer klik her
Duer er ofte til gene på altaner og gesimser. De støjer og sviner og deres ekskrementer indeholder så meget urinsyre, at de kan ætse rigtig mange materialer.
Det er især om foråret, hvor duerne skal bygge rede, at de flytter ind på altanerne. Ved at skræmme dem dagligt, kan du være heldig, at de finder et andet sted at slå sig ned. Undgå at lægge foder ud til fuglene.

Er du meget generet af duer, kan du kontakte dit ejendomskontor, som muligvis i samarbejde med professionelle skadedyrs bekæmper kan afhjælpe problemet.

KARKARLAKKER

For udvidet info vedr. kakerlakker klik her
Opdager du kakerlakker i din lejlighed skal du kontakte ejendomskontoret hurtigst mulig, da det hurtigt spredes til andre lejemål/ naboer.

SØLVFISK

Ses steder hvor der er meget fugtigt så som badeværelse, de er helt ufarlige og kan bekæmpes med midler fra f. eks. Matas

Skægkræ

Bekæmpelse af skægkræ - sådan gør du

Modsat sølvfisken, som ofte kan bekæmpes med en god omgang rengøring, kan det være svært at slippe af med skægkræet igen. Men forsøg med en eller flere af disse metoder:

  • Hold dit hjem og støvsug det grundigt og ofte - støvsug ekstra grundigt i revner og sprækker. Hvis du får støvsuget skægkræ op, så tøm støvsugeren/støvsugerposen udenfor.
  • Undgå at lade madrester stå fremme - pak dem grundigt ind i fx lufttætte beholdere.
  • Lav en silikonfuge langs væggen der, hvor du har opdaget insektet. Det kan lukke de revner, den kommer ind ad. 

Derudover vil jeg anbefale dig at købe følgende, hvor du sætter fælder op samt komme lidt spray engang imellem dog ikke for tit.

https://www.billigskadedyr.dk/vare/skaegkrae-detektor-faelde/?attribute_pa_model=klisterfaelde-10stk&gclid=EAIaIQobChMIjY_Z1suI9gIVVed3Ch0mowYKEAYYAyABEgKg9fD_BwE

https://www.billigskadedyr.dk/vare-kategori/insekter/vingeloese-insekter/soelvfisk-skaegkrae/

Et sidste råd er at skægkræ elsker pap og kommer som regel med når man handler på nettet især zalando og ikea (skægkræet kommer fra Norge og Sverige) så opbevar ikke papkasser i hjemmet.

TISSEMYRER

For udvidet info vedr. tissemyrer klik her
Kommer ind via af sprækker og revner i gulv og murværk, myrer er helt ufarlige og kan bekæmpes med midler fra f. eks. Matas