Mød dine naboer: Hajjah Zekiye og hajjah Saida

23. februar 2018

MØD DINE NABOER

Zekiye har boet i Tingbjerg i 20 år og Saida i 25 år, og de er begge meget glade for at bo her: 

”Tingbjerg er et rigtig dejligt sted. Her er grønne områder, god plads, træerne som giver oxygen, gode mennesker, gode naboer – alt er fantastisk”, siger Zekiye, som tit kan ses cykle rundt i Tingbjerg og smile til dem, hun møder: 

”Hvorfor lave problemer? Jeg vil gerne smile til alle. Danskere, pakistanere, marokkanere, albanere – jeg vil gerne smile med alle. Også med mine naboer. Det er rigtig, rigtig gode naboer. Nogle gange passer jeg mine naboers børn – fordi de er naboer! Når du dør, spørger gud først: hvordan går det med din nabo? Har du hjulpet dem? Det er ligesom med en familie. Ikke kun i min opgang, også hele Tingbjerg.”

Sparet op til Mekka i 20 år

Saida har arbejdet med rengøring i 20 år, og Zekiye i 18 år. De sidste ti år har Zekiye været ansat i klubben på Gavlhusvej, og Saida arbejder på et plejehjem i Husum. De mødtes og blev veninder, da de begge arbejdede på Rigshospitalet. Nu er de ikke bare veninder – de er som søstre. 

Zekiye og hendes mand har sparet 500 kr. op hver måned i 18 år, så de kunne tage på pilgrimsrejse til Mekka sammen. I sommers fulgtes de med en stor gruppe venner, bl.a. Saida, som også havde sparet sammen til rejsen i 20 år. Nu er de begge hajjah, som det hedder når muslimske kvinder har været på pilgrimsrejse til Mekka. Rejsen var en fantastisk oplevelse for de to kvinder, der bl.a. vandrede en særlig rute på 20 kilometer syv dage i træk, drak vand af Zamzam-brønden, bad mange bønner, besøgte moskéer og læste koranen.  

”Jeg mærkede slet ikke mine ben, mens jeg var i Mekka, men så snart flyet landede i Danmark, blev jeg meget træt. Man har ikke ondt i benene i Mekka, og kroppen har også godt af varmen”. De to veninder fortæller begejstret videre: 

”Det var rigtig, rigtig godt i Mekka. Meget specielt. Vi var lykkelige. Der var mange mennesker, men alle viste hinanden respekt. Vi var i Mekka to uger og i Medina en uge. Medina var meget smuk – ligesom Danmark. De havde også en H&M-butik! Vi drømmer om Medina – både når vi sover og når vi er vågne!” 

Gud passer på det hele

Zekiye fortæller om noget af det, hun bad om i Mekka: ”Jeg vil gerne være rask, jeg vil gerne passe mine børnebørn. Gud passer på mine egne børn, og på at andre børn, inshallah, ikke laver ballade. Please gud, du passer på det hele. Ikke kun os – alle, alle mennesker. Det er lige meget hvem. For gud elsker ikke kun mig, gud elsker alle.” 

Pilgrimsrejsen var fuld af store indtryk, og de to veninder blev bekræftet i deres værdier. Som Zekiye siger: ”Du må ikke såre andre mennesker, nej. Hvis du smiler, er det ligesom at dele penge ud. Du skal smile indefra til alle. Endda hvis du ser en kat. Du må ikke tale grimt til den og sparke den. Du skal elske alle, kommunikere med alle og hjælpe mennesker, der har brug for penge, tøj eller mad. Du må ikke stjæle, ikke snyde, ikke lave krig. Det er det, som pilgrimsrejsen til Mekka betyder. Og det imanen siger i Mekka, det skal du gøre i hele verden. Hvorfor lave ballade? Men alle bestemmer selvfølgelig selv.” 

Nu drømmer de to om at tage af sted igen, og de er allerede i gang med at spare op. 

Asger Leick

Asger Leick

Fritidsjob og Fælleshaven

Telefon: 29 46 55 89 E-mail: