Reportage fra rækkehusene på Langhusvej

19. marts 2019

Oplæg og referat fra mødet kan findes under "Byudvikling" > "Beboerinformation" > "Opsamlinger"

Skrevet af Marianne Bjerborg kommunikationskonsulent fsb
Lagt op af Benita R. tingbjergforum@kab-bolig.dk

Fra 100 til 40 på seks måneder

Ny lovgivning kræver, at fsb inden sommer laver en udviklingsplan for Tingbjerg. Der skal stå, hvordan vi vil gå fra 100 til 40 procent almene familieboliger inden år 2030.

Har man tænkt sig at rive ned? Hvor skal vi flytte hen? Hvad kommer nye boliger til at koste? Har vi førsteret til de nye boliger? Hvor skal vi genhuses? Bygger man i flere etager? Hvornår får vi en afklaring? Hvorfor er det pludselig nu, det skal gå så hurtigt, når I ved at boligerne er i dårlig stand.

Spørgelysten var stor og følelserne naturligvis mange, da der tirsdag den 5. marts var møde for beboere i rækkehuse på Langhusvej i Tingbjerg. Lidt over 60 beboere var mødt op, for at høre mere om en eventuel nedrivning af deres bolig.

- Vi skriver alle jeres spørgsmål ned. Kan vi svare på dem alle i dag? Det tror jeg ikke. Men vi registrerer dem og prøver at finde svar senere, indledte administrerende direktør i fsb, Bjarne Larsson.

En lille del af flere større planer
Kommunen og boligselskaberne i Tingbjerg har længe arbejdet med en plan for Tingbjerg. Der skal blandt andet være mere erhverv, bedre boliger og bedre infrastruktur. Tingbjerg II skal igennem omfattende renoveringer, og særligt rækkehusene på Langhusvej trænger. Samtidig skal en ny letbane til Tingbjerg krydse rækkehusene for at kunne køre videre til Gladsaxe på den anden side af mosen.

- Så når vi foreslår at rive rækkehusene ned er det for at bygge flere, bedre og på sigt billigere boliger. Og fordi vi får bedre offentlig transport til og fra Tingbjerg, forklarede formand for fsb Steen Søndergaard Thomsen.

Når det skal gå hurtigt med at træffe beslutningen netop nu, er det fordi ministeriet kræver en ny plan.

- Vi skal inden juni sende en udviklingsplan for Tingbjerg til ministeriet. Den skal fortælle, hvordan vi vil nedbringe andelen af almene familieboliger i Tingbjerg fra næsten 100 procent til 40. Det er en tvungen opgave. Laver vi ikke selv planen, laver kommunens embedsmænd eller ministeriet den for os, sagde han.

Byg nyt eller sælg fra
Mulighederne i Tingbjerg er at bygge nye private boliger, at omdanne familieboliger til ældre- eller ungdomsboliger, eller at sælge nuværende boliger.

- Vi kan rive de 42 rækkehusene ned, og bygge op mod 130 boliger på samme areal. I får førsteret til 42 af de nye boliger. Men vi skal også bygge mange andre steder i Tingbjerg og måske omdanne boliger for at komme i mål, sagde Steen. Lars Vestergaard også fra fsb’s bestyrelse supplerede:

– Hvis vi ikke laver en plan med nok nye private boliger, vil der være beboere i Tingbjerg, som er nødt til at flytte, fordi deres bolig skal sælges.

I har jo besluttet at de skal rives ned
Flere beboere mente, at beslutningen om at rive deres hjem ned, allerede var truffet

-I har jo besluttet det her, og vi hører ingenting om, hvornår det bliver eller, hvor vi skal bo eller, hvad det koster. Det er alt sammen sådan noget luftigt noget. Sig det nu bare som det er, så vi kan forholde os til det, lød det fra salen.

Men det er ikke besluttet og planerne kan ikke være konkrete endnu. Først skal beboervalgte fra hele fsb stemme om udviklingsplanen. Derefter skal den godkendes af både kommunen og ministeriet. Alt det kommer før, der kan laves tidsplaner eller tegnes huse.

 - Det er klart, at I gerne vil have svar og vi ved godt, at det er et følsomt emne. Vi kan bare ikke være mere præcise endnu, fortalte direktør Pia Nielsen. – Hvis der bliver revet ned og bygget nyt, er det planen at bygge i 2-3 etager og med åben adgang til mosen. I får førsteret til 42 af boligerne, som bliver indrettet handicapvenligt. Da I har brug for niveaufri adgang, vil I komme til at bo i stueetagen. Men vi kan ikke sige, hvor store haverne bliver eller i hvilken ende af vejen, I kommer til at bo.

Genhusning under alle omstændigheder
Hvis rækkehusene ikke bliver revet ned, skal de sættes omfattende i stand, som en del af helhedsplanen for Tingbjerg II.

-Uanset om vi bygger nyt eller renoverer, skal I genhuses midlertidigt, sagde genhusningskonsulent Mohammed Al-Muhandes. – Det er derfor jeg kommer rundt og taler med jer alle sammen. Vi registrerer, hvad I hver især har af særlige behov, så kan vi finde en bolig, der passer så godt som muligt til jeres behov.

- Vi kommer til at lave en særlig genhusningsplan for jer og de behov, I har, lovede Pia Nielsen.

Så beboerne fik svar på mange men ikke alle spørgsmål. De fik til gengæld lovning på flere møder både fælles og hjemme i privaten på Langhusvej.

Hvornår bliver der besluttet noget?
10 april er der beboermøde om udviklingsplanen for alle beboere i Tingbjerg. 25. april mødes beboervalgte i fsb’s repræsentantskab ekstraordinært for at stemme om planen. 31. maj skal ministeriet have en plan til godkendelse.

Læs også bestyrelsens klumme: Nedrivning og nybyggeri af rækkehuse

Tingbjerg Byudvikling

Tingbjerg Byudvikling

E-mail: